CoolType

Adobe har utvecklat en teckensnittmetod som underlättar läsandet på bland annat eBooks och LCD-skärmar. Meningen är att det inte ska märkas någon större skillnad på teckensnitten om man läser på en skärm eller en tidning.

Varför behöver vi den?

Anledningen till att den här teckensnittmetoden behövdes var just att fler människor börjat läsa eBooks. På grund av den dåliga upplösningen kunde inte skärmarna visa små teckensnitt särskilt bra utan de blev väldigt grova och ojämna och därmed svåra att läsa. En jämförelse mellan utskrivet papper och skärm kan göras: en skrivare klarar 600 punkter per tum (ppt, dpi(eng)) eller mer medan en skärm bara har 72 eller 96 ppt. Teckensnitten ser alltså jämnare ut på papper än vad de gör på skärmen. Ett sätt att lösa det här var att jämna ut teckensnitten genom ”grayscale font anti-aliasing”, eller gråskalig teckensnittutjämning. Denna metod fyller ut kanterna på teckensnittet med olika toner av grått för att tecknen ska se mjukare ut. Men istället för att se mjukare ut ser tecknet snarare suddig ut när man minskar ner det till normal textstorlek.

Hur funkar den?

CoolType gör teckensnitten klarare genom att använda en teckensnittsrenderingsmetod som kallas color anti- aliasing. Denna metod funkar på LCD-skärmar (Liquid Crystal Display) som finns till bland annat bärbara datorer och handdatorer. Till skillnad mot vanlig anti-aliasing som manipulerar hela pixeln, kontrollerar CoolType de röda, gröna och blå delpixlarna i LCD-skärmen. Genom att justera intensiteten på de självständiga delpixlarna kan linjerna på ett tecken placeras på någon av delpixlarnas gränser. Man får då en skarpare och jämnare kant på teckensnitten. Med den här tekniken kan CoolType dramatiskt öka upplösningen horisontellt för att underlätta läsningen.CoolType fungerar ungefär på samma sätt som ClearType med skillnaden att det är olika utvecklare avsystemen. ClearType är utvecklat av Microsoft och CoolType av Adobe. Enanledning till att Adobe utvecklade CoolType var för att kunna inkludera det i Acrobat Reader som används till eBooks. CoolType fungerar på de flesta plattformar idag så som Windows, Macintosh och UNIX.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *