MultipleMaster

Multiple Master är en utveckling av PostScript-1 formatet. Syftet med

tekniken är att man ska kunna förvränga ett typsnitt på enormt många olika sätt utan att typsnittet för den skull blir fel och missanpassat. Multiple Master-tekniken ser till att det finns färdiga formler för hur typsnittet ska se ut om man till exempel vill göra det lite bredare eller tunnare. Detta skapar oändliga möjligheter; Tidigare har man bara kunna skapa antingen en normal eller en fet variant, men man kan nu alltså välja precis hur tjockt eller tunt man vill ha sitt typsnitt.

multiple master exempel

Multiple Master – Ingen synvilla

Det som skapas är heller ingen optisk synvilla utan en riktig och riktig omkalkylering vilket gör det hela mycket mer typografiskt korrekt. Dessa fördelar gör att Multiple Master kan användas när man ersätter saknade typsnitt med andra. Man kan då ta det teckensnitt som är mest likt och finjustera det genom att ändra vikten(se bild ovan). Genom att göra detta slipper man också problemen med att texten tar mer eller mindre plats när man byter ut det saknade teckensnittet mot ett annat, ett problem som annars kan leda till att hela layouten måste göras om. Multiple Master är en innovation från Adobe och kräver därför ATM (Adobe Type Manager) för att fungera.

Helhjärtat?

Tyvärr är dock Multiple Master på utdöende. Det satsades aldrig riktigt helhjärtat på det från Adobes sida och det var svårt att övertyga kunder om vad som var så mycket bättre med dessa speciella typsnitt. De bestod ju fortfarande bara av två filer men kostade mer.

Bra försäljning

Trots en viss tvekan sålde dock Multiple Master-teckensnitten en del, många ville testa den nya tekniken och resonerade så att den här nya egenskapen kanske är bra att ha någon gång. Skillnaden i pris mellan Multiple Master-typsnitten och de vanliga var också överkomlig.

Oviss framtid för MultipleMaster

Men det var få som faktiskt använde de extramöjligheter som innovationen innebar. Tekniken finns kvar men framtiden är oviss för Multiple Master, marknaden har ännu inte riktigt förstått meningen med detta och Multiple Master-tekniken har hamnat lite i skuggan av OpenTypes framgångar.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *