Skripter

Skripter är typsnitt av typen Serif. Serif, klack eller schattering är namnet på de tvärstreck som avslutar den bokstavsstapel som utgör en bokstav eller ett tecken i en teckenuppsättning. Teckensnitt som innehåller dessa avslutande streck kallas seriffer (serifer), serif-teckensnitt eller antikvor, medan sans-seriffer (sanserifer eller grotesker) är namnet på de teckensnitt som saknar dessa avslutande streck.

Serifferna har sitt ursprung i antikens Italiens, då man ristade bokstäver i sten. Stenhuggarna skar ut då en extra bit vid avslutningen på längre bokstavsstreck för att hindra grus och smuts från att samlas i hörnorna av bokstäverna.

Traditionellt används serif-teckensnitt i huvudsak i brödtext (huvudtext) eftersom de upplevs som mer lättlästa. Sans-serif-teckensnitt används framför allt i kortare stycken, så som i bildtexter eller i tabeller, för att urskiljas tydligare från brödtexten.

I text som ska visas på bildskärm, väljer man oftare sans-serif-teckensnitt eftersom seriffer annars upplevs störande p.g.a. bildskärmens låga upplösning.

Serif-teckensnitten delas in i fyra undergrupper (typkaraktärer): garalder (mediaeval, medievalantikva eller renässansantikva), övergångsform (real eller transantikva), egyptienne (mekaner) och didoner (nyantikva).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *