Antikvor

Antikva (av lat. antiquus ”gammal”), boktryckarterm för den upprättstående, latinska tryckstilen (antikva), till skillnad från fraktur eller gotisk stil och kursiv (kursiv) stil, med eller utan serifer. Antikvan kallas av fransmännen caractère romain, av engelsmännen roman type. Termen antikva används ibland som samlingsnamn för de teckensnitt som innehåller seriffer.

Antikvan är en efterbildning av de s.k. romerska typerna. Dess uppfinnare var Coluccio Salutati (1331–1406) och Poggio Bracciolini (1380–1459) som försökte införa den i stället för den gotiska stilen (munkstilen). Den är förknippad med Florens, där den fick sitt genomslag, och kallas ibland humanistisk antikva, humanistisk stil etc.

I slutet av 1400-talet uppkom den andra generationens antikva genom boktryckaren Aldus Manutius. Den har sedermera i alla länder, sist i Tyskland (i samband med Tredje rikets sammanbrott), nästan helt och hållet utträngt frakturstilen. I Danmark och Norge brukades dock frakturstilen i hög utsträckning ännu vid sekelskiftet 1900. Läs härom i Kalliope.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *