TrueType

I slutet av 1980-talet utvecklade Apple ett typsnittsformat, Royal. Namnet ändrades senare till TrueType som är det namn som används idag. Microsoft fick också ta del av teknologin genom ett byte, Apple fick samtidigt ta del av Microsofts PostScript-klon TrueImage. Anledningen till att man utvecklade TrueType var att undvika licensavgifter från andra fontteknologier samt skapa en lösning på några av de tekniska problem som andra teknologier led utav. TrueType är huvudsakligen utvecklat för att visas på en skärm och inte för tryck.

Standardisering av TrueType

1991 blev TrueType standardformatet för typsnitt på Mac OS, lite senare även Windows 3.1 samt OS/2. Därmed är TrueType det vanligaste formatet bland konsumenterna. Den grafiska industrin håller sig dock fortfarande till det äldre formatet PostScript Type 1. Det finns många likheter mellan TrueType och PostScript Type 1. Båda formaten bygger upp sina tecken med den kontur (se bild till höger) som bildas när punkter förbinds med matematiska samband. PostScript Type 1 använder kubiska bezierkurvor och TrueType använder kvadratiska B-splines, vilket är en något enklare representation, skillnaden är dock minimal. Fördelen med att beskriva ett typsnitt med hjälp av en kontur är att man endast behöver beskrivning av ett tecken oavsett storlek

TrueType uppbyggnad

TrueType är uppbyggd av två komponenter, dels TrueType typsnittet själv som finns i tusentals stilar samt TrueType rastreraren; en mjukvara som redan är inbyggd i Apple Macintosh och Microsoft Windows operativsystemen. Båda komponenterna är nödvändiga för att visa och skriva ut TrueType typsnitt. Förutom beskrivningen av tecknen så innehåller typsnittsfilen även information hur tecken ska förhållas mellan varandra.

TrueType rastreraren läser in typsnittets attribut och beskrivning och genererar därefter en bild av typsnittnet.

true type rastrerad

Rastrerarens uppgifter:

• Läsa in konturbeskrivningen av tecknet (linjer och kurvor) från TrueType typsnittet.

• Skala konturbeskrivningen av tecknet till begärd storlek.

• Justera konturbeskrivningen till pixelnätet.

• Fyll den justerade konturen med pixlar (se bild till höger).

Nackdelar med TrueType

Eftersom PostScript Type 1 redan var en etablerad standard samt hade ungefär 10 års försprång var det inte lätt för TrueType att slå sig in på marknaden.Vill man använda ett TrueType typsnitt vid tryck så måste man konvertera TrueType till PostScript. En del rippar har dock möjlighet att ta emot TrueType typsnitt. Bägge metoderna ger ofta ett oönskat resultat och det är därför som PostScript Type 1 är det som främst används i den grafiska branschen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *